Domowe gofry, czyli coś dla łasuchów

1/05/2017 0 Comments A+ a-



Lubicie gofry? Kupujecie na mieście? Robicie w domu?
 Długo szukaliśmy idealnego przepisu, aby zrobić pyszne domowe gofry     w gofrownicy no-name z supermarketu.  I udało się – koleżanka podała nam swój przepis, według którego ciasto zawsze jest puszyste w środku    i chrupiące z zewnątrz.



Do przygotowania ok. 14-16 gofrów potrzebujemy:

2 szklanki mleka
2 jajka (żółtka i białka osobno)
2 szklanki mąki
½ szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. 
Pozostałe składniki razem dobrze miksujemy, a na końcu dodajemy do nich pianę z białek.
Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok. 10 minut i co ważne – nie podnosimy wieka przez pierwsze 5-7 minut. Po wyciągnięciu gofrów należy je postawić pionowo, aby powietrze miało dostęp z obu stron gofra.


Podajemy zawsze z ulubionymi dodatkami – dżemem, bita śmietaną owocami, czekoladą, cukrem pudrem itp.). 

Smacznego !

Bardzo się cieszymy, że tu jesteś! Mamy nadzieję, że wpis Ci się spodobał. 
Zapraszamy do komentowania tutaj lub na FB Pozdrawiamy!
zainspirowana rodzinka :)