Domowe gofry, czyli coś dla łasuchów
Lubicie
gofry? Kupujecie na mieście? Robicie w domu?
Długo szukaliśmy idealnego
przepisu, aby zrobić pyszne domowe gofry w gofrownicy no-name z supermarketu. I udało się – koleżanka podała nam swój przepis,
według którego ciasto zawsze jest puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Do
przygotowania ok. 14-16 gofrów potrzebujemy:
2
szklanki mleka
2
jajka (żółtka i białka osobno)
2
szklanki mąki
½ szklanki
oleju
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2
łyżeczki cukru waniliowego
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę.
Pozostałe składniki razem dobrze
miksujemy, a na końcu dodajemy do nich pianę z białek.
Pieczemy
w rozgrzanej gofrownicy ok. 10 minut i co ważne – nie podnosimy wieka przez
pierwsze 5-7 minut. Po wyciągnięciu gofrów należy je postawić pionowo, aby
powietrze miało dostęp z obu stron gofra.
Podajemy
zawsze z ulubionymi dodatkami – dżemem, bita śmietaną owocami, czekoladą,
cukrem pudrem itp.).
Smacznego
!
Bardzo
się cieszymy, że tu jesteś! Mamy nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
zainspirowana
rodzinka :)